The Armed Man – 23 april 2016

The Armed Man – A Mass For Peace

Op 23 april om 20.00u voert Het Schiedams Koor The Armed Man uit van Karl Jenkins , samen met het Dords Kamerorkest.
Op de achtergrond worden de bijbehorende indrukwekkende filmbeelden geprojecteerd. Het concert begint om 20.00 uur in de Dorpskerk in Schiedam – Noord  (Noordeinde 10 ). Het Schiedams Koor wordt begeleid door het Dordts Kamerorkest (DKO). De bezetting is:
strijkkwartet (2 violen, altviool, cello) 1 piccolo, 3 trompetten, 2 slagwerk en orgel.
Kaarten  (à €12,50) te bestellen bij de leden van het koor. 

Zeker nu met de oorlogen in Syrië en omgeving en de vluchtelingenstroom die daaruit voorkomt is dit concert een moment van stilstaan bij : “waar zijn we nu mee bezig!”.
De film laat achtereenvolgens zien dat de L ’Homme armé mensen aanmoedigt tot het voeren van oorlog. Het laat de oorlog zien, maar ook wat het doet met mensen. Het laat zien dat wij mensen, in naam van ons geloof – ongeacht of dat nu Christelijk, Joods, Islamitisch of anderszins is – steeds weer in staat zijn om met dàt wat wij vanuit datzelfde geloof leren (naastenliefde) onze medemens de grootste verschrikkingen en ontberingen bezorgen: oorlogen, haat en nijd.
Naar het einde toe laten de film en de muziek zien dat er juist ook hoop is. Dáár ligt de boodschap van Karl Jenkins. Laten we met ons allen lering trekken uit de verschrikking die oorlog heet en elkaar met respect, liefde en mededogen (leren) benaderen en behandelen. Die hoop is de grootste boodschap van dit concert.
De muziek is indrukwekkend en zal  binnenkomen, mede ondersteund door de bijpassende beelden. In 2007 is de film aan het stuk toegevoegd, ter versterking van de boodschap die Jenkins wil uitdragen.

Duif-met-kerkArmedMan

The Armed Man is de titel van een mis gecomponeerd door de Welshe componist Karl  Jenkins, met als ondertitel “A Mass for Peace”. Het stuk is gecomponeerd in opdracht van  “The Royal Armouries” (de koninklijke arsenalen) museum in Leeds ter gelegenheid van de Millennium vieringen. De premiere vond plaats in London in 2000, in de Royal Albert Hall. Het stuk was oorspronkelijk opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis, die plaats vond terwijl Jenkins aan zijn compositie werkte.

Net als eerder het “War Requiem” van Benjamin Britten is het in essentie een antioorlog stuk. Ook net als Britten’s werk is het opgebouwd rond het ordinarium van de christelijke mis, die gecombineerd wordt met andere bronnen, onder andere het vijftiende-eeuwse volkslied “L’homme armé” in het eerste en het laatste deel.

De teksten die gebruikt worden vallen in drie categoriën: heroïsche teksten over oorlog en geweld, smartelijke teksten over de gevolgen van het geweld en tenslotte de teksten die hoop brengen en die er op wijzen dat duurzame vrede mogelijk is. Het geheel wordt samengebonden door de oproep tot gebed en de delen uit het ordinarium.
Karl Jenkins maakt gebruik van zowel Christelijke, Hindoeïstische als Islamitische invloeden. Hiermee maakte hij het stuk tot een reflectie van de hedendaagse diversiteit, op zowel cultureel- als geloofsgebied. Hij hoopte hiermee verschillende groepen te bereiken”.   Bron: The armed man –  website mediorenkoor

The Armed Man bestaat uit de volgende teksten:

L’homme armé
The call to prayers (Azan)
Kyrië
Save me from the bloody men
Sanctus
Hymn before action
Charge
Angry flames
Torches
Agnus Dei
Now the guns have stopped
Benedictus
Better is peace